Menu Zavrieť

Dlh a majetok: Podrobný pohľad na finančnú situáciu Slovákov v medzinárodnom kontexte

30/11/2023
autor: admin

Aktuálne štatistiky o čistom finančnom majetku a dlhu jasne ukazujú, že Slováci majú stále čo zlepšovať vo finančnom plánovaní. V rebríčku Allianz Global Wealth Report 2023 sme momentálne umiestnení na 40. mieste z 57 možných, čo je síce o niečo lepšie ako v roku 2021, ale stále za našimi českými susedmi, ktorí sa držia na 26. priečke. Maďarsko a Poľsko tiež vedú pred nami, s umiestnením na 30. a 38. mieste.

Slovensko zdá sa byť na chvoste v porovnaní s inými krajinami, pokiaľ ide o čistý finančný majetok na obyvateľa. Podľa najnovších údajov Allianz Global Wealth Report 2023 máme priemerný čistý majetok vo výške 9 010 eur. Naproti tomu Poľsko sa môže pochváliť 11 200 eur, Maďarsko 18 390 eur a Česko až 26 960 eur. Avšak, výrazne výš sú umiestnené Spojené štáty s čistým majetkom na obyvateľa dosahujúcim 253 450 eur. Niektoré krajiny zažívajú pokles v čistom finančnom majetku oproti minulému roku, pričom Spojené štáty sú príkladom, keď klesli z 259 780 eur v roku 2021 na 253 450 eur v roku 2022.

Slovensko síce zaznamenalo zlepšenie v porovnaní s rokom 2021, ale aj napriek nárastu čistého majetku na 9 010 eur na obyvateľa sme stále v mínuse, ak odpočítame dlh. Štatistiky jasne ukazujú, že výška dlhov presahuje hodnotu čistého majetku, a to o 910 eur. Táto situácia nie je nová, keďže podobný scenár sa odohrával aj minulý rok.

Slovensko sa tiež ocitá v nevýhodnej pozícii v rámci minimálnej mzdy v porovnaní s inými krajinami. Nachádzame sa na chvoste rebríčka, predbehli nás Estónsko, Česko a Poľsko. Luxembursko, Holandsko a Nemecko vedú v rámci minimálnych miezd. Čo sa týka životnej úrovne, výsledky vypočítané pomocou štandardu kúpnej sily ukazujú, že Slovensko sa umiestňuje na 67. mieste, s Bulharskom a Gréckom pred nami. V tomto poradí vedie Luxembursko, Írsko a Dánsko.


Životná úroveň je kritérium, ktoré sa odvíja od vzťahu cien vybraných tovarov a služieb k dostupnému príjmu v danom štáte. Tento ukazovateľ sa vypočítava na základe komplexnej analýzy ekonomických faktorov. Pre lepšie porovnanie medzi krajinami sa následne používa spoločná národná mena, známa ako štandard kúpnej sily (PPS).

Konkrétne sa berú do úvahy ceny tovarov a služieb, ktoré zahŕňajú potraviny, bývanie, dopravu, zdravotnú starostlivosť a ďalšie kľúčové aspekty každodenného života. Tieto náklady sa následne porovnávajú s priemerným príjmom obyvateľov v danej krajine. Výsledok, meraný v štandardoch kúpnej sily, poskytuje informácie o tom, ako efektívne a pohodlne môžu obyvatelia konkrétnej krajiny nakupovať a využívať svoj príjem na bežné výdavky.

Týmto spôsobom sa štandard kúpnej sily stáva užitočným nástrojom na medzinárodné porovnávanie životnej úrovne, umožňujúc lepšie pochopenie ekonomických rozdielov a kvality života medzi rôznymi krajinami.

Celkovo vzaté, aktuálne štatistiky jasne signalizujú, že Slováci majú pred sebou ešte dlhú cestu k finančnej stabilita a zvýšeniu životnej úrovne v porovnaní so svetom.


Obdobie Vianoc patrí k obdobiam, kedy sa Slováci zadlžujú najviac. Z posledných štatistík vyplýva, že priemerná slovenská rodina plánuje na Vianoce minúť približne 537 EUR. Je dôležité, aby si každý z nás uvedomil svoje finančné možnosti a zbytočne sa nezadlžoval. Čas strávený v kruhu najbližších vždy prevýši hmotné dary, ktoré nám neskôr môžu spôsobiť nepríjemné situácie. 

Zroj: Allianz Global Wealth Report 2023

Potrebujete poradiť?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

CALL CENTRUM

Pondelok – Piatok 8:00 – 15:00